Saturday, April 2, 2011

TAZKIRAH 1 MINIT!

Betapa besarnya nilai wang kertas bernilai RM1 apabila dibawa ke masjid untuk disedekahkan; tetapi betapa kecilnya kalau dibawa ke Mall untuk dibelanjakan!

Betapa lamanya melayani Allah selama lima belas minit namun betapa singkatnya kalau kita melihat filem.

Betapa sulitnya untuk mencari kata-kata ketika berdoa (spontan) namun betapa mudahnya kalau mengata atau mengumpat tanpa harus berfikir panjang-panjang.

Betapa asyiknya apabila pertandingan bola dipanjangkan waktunya namun kita mengeluh ketika khutbah di masjid lebih lama sedikit daripada biasa.

Betapa sulitnya untuk membaca satu helai Al-qur'an tapi betapa mudahnya membaca 100 halaman dari novel atau majalah yang laris.

Betapa beria-ia orang untuk duduk di depan dalam pertandingan atau konsert namun lebih senang berada di saf paling belakang ketika berada di Masjid.

Betapa Mudahnya membuat 40 tahun dosa demi memuaskan nafsu berahi semata, namun alangkah sulitnya ketika menahan nafsu selama 30 hari ketika berpuasa.

Betapa sulitnya untuk menyediakan waktu untuk solat 5 waktu; namun betapa mudahnya menyesuaikan waktu dalam sekejap pada saat terakhir untuk event yang menyenangkan.

Betapa sulitnya untuk mempelajari erti yang terkandung di dalam al-qur'an; namun betapa mudahnya untuk mengulang-ulangi gosip yang sama kepada orang lain.

Betapa mudahnya kita mempercayai apa yang dikatakan oleh surat khabar namun betapa kita meragui apa yang dikatakan oleh Kitab Suci Al-Quran.

Betapa Takutnya kita apabila dipanggil Boss dan cepat-cepat menghadapnya namun betapa kita berani dan lamanya untuk menghadapNya saat kumandang azan bergema.

p/s: jom kongsi dengan kawan-kawan.

6 orang joyah:

Nisa' Pasir Gudang said...

tazkirah menyentuh sukma...
kalau utk dunia semua terasa cepat. Kalau pbuatan utk Allah bagaikan berat je...mungkin kita perlu perbaiki niat agar terasa kemanisan iman =)
Jom sama2 pasangkan niat sebelum lakukan sesuatu

Nadira Nasarauddin said...

insyaallah. dalam usaha memperbaiki kekhilafan diri.

mohd ridwan said...

Awak memang betol!!

Prof Ique said...

betulll...sye sokong!!

Nadira Nasarauddin said...

@rizwan dan prof ique: ya! marilah sama-sama tingkatkan iman dalam diri masing-masing. insyaAllah :)

cik sakdi said...

betul la yang duit singgit tu. singget gi mall xade ape pon leh beli. hehe main daitona leh r